Natuurmonumenten

De Natuurbrief is een digitale nieuwsbrief van Natuurmonumenten, waarop mensen zich kunnen aanmelden om nieuws, informatie en evenementen te ontvangen uit hun buurt. Dit aanmelden kan via de website maar gebeurde tot nu toe voornamelijk via in te vullen kaartjes op bijvoorbeeld beurzen. Dit proces kost tijd, papier en geld.

In overleg met Natuurmonumenten ontwikkelde Taknuti een op de iPad gebaseerde digitale variant van dit kaartje. Geïnteresseerden kunnen hun gegevens achterlaten, die vervolgens worden opgeslagen voor latere verwerking. Deze tussenstap is nodig omdat evenementen waar Natuurmonumenten bij betrokken is vaak plaats vinden in gebieden met weinig of geen mobiel internet.

Wanneer internet beschikbaar is kunnen de gegevens worden gemaild via een beheer-omgeving. Bij de gegevens wordt opgeslagen op welk moment en welke locatie iedere aanmelding genoteerd werd, zodat de gegevens per dag of locatie te sorteren of door te geven zijn. De gegevens worden via een speciaal ingericht e-mailadres doorgestuurd in een formaat dat aansluit op het bestaande systeem van Natuurmonumenten.

Het project draait, na een initiële pilot, inmiddels landelijk op 12 iPads in de 8 bezoekerscentra van Natuurmonumenten en promoteams in verschillende regio’s. De app houdt rekening met de regio waar de iPad gebruikt wordt, zo bevat iedere app een voorbeeld-nieuwsbrief uit die specifieke regio. Daarnaast is op basis van de Natuurbrief-app een vergelijkbare applicatie voor het werven van enquete-deelnemers ontworpen.

Natuurbrief applicatie Voorbeeld van natuurbrief zoals getoond in applicatie Enquete-applicatie gebaseerd op de Natuurbrief